La vida interna del Partit i el problema de la seva direcció

A continuació, s’adjunta un fragment del segon apartat del quart punt de l’informe d’Enver Hoxha presentat al II Congrés del Partit del Treball d’Albània, el 31 de març de 1952. En aquest text, Enver Hoxha esboça un conjunt de principis elementals per regular correctament el transcurs de la democràcia interna en el partit del proletariat. Més enllà de xerrameca barata i fraseologia falsa, Hoxha expressa que la crítica i l’autocrítica han de ser metòdiques i universals en tot el Partit, incloent des dels organismes de base fins a les files de la direcció. D’aquí no es desprèn, de cap de les maneres, que el Partit hagi d’esdevenir un «club de debats» o que doni espai a multitud de línies i de plataformes; la crítica i l’autocrítica bolxevics han de realitzar-se per enfortir el Partit, per dinamitzar la seva funció i la seva activitat entorn la línia marxista-leninista. La crítica i l’autocrítica, la lluita d’opinions i de propostes, com a pràctiques essencials de la democràcia interna i del centralisme democràtic, han de donar lloc a una millor unitat ideològica i d’acció en tots els nivells del Partit al voltant d’una única línia acordada. A més, per mitjà del contrast d’opinions i de propostes es pot aconseguir una més fèrria disciplina conscient dels membres; només a partir d’una disciplina conscient, això és treballada, examinada i valorada, pot assolir-se una verdadera disciplina fèrria en el Partit. Per tot això, les organitzacions socials vinculades al Partit, així com les pròpies organitzacions del Partit, han de funcionar a partir d’estructures aptes per la crítica i l’autocrítica universals i metòdiques. Això no és altra cosa que treballar el centralisme democràtic com a forma estructural i funcional del partit d’avantguàrdia del proletariat.


El nostre Partit a l’altura del seu deure i en camí del seu enfortiment constant – Informe davant el II Congrés del PTA

Enver Hoxha

31 de març de 1952

arat

Punt IV. El nostre Partit a l’altura del seu deure i en camí del seu enfortiment constant

II. La vida interna del Partit i el problema de la seva direcció

El nostre Partit ha de tenir sempre en compte els ensenyaments del camarada Stalin i del Partit Bolxevic i no apartar-se en absolut d’ells, perquè són vitals. Podem parlar molt sobre la democràcia interna, podem exigir que es reforcin la crítica i l’autocrítica i la iniciativa dels militants del Partit, però tindrem pocs resultats si no se les fa realitat concretament, a través de les formes organitzatives determinades pel Partit. Només la democràcia interna permet que la massa del Partit tingui una activitat creadora, controli la direcció i elegeixi per formar per dels organismes dirigents a les persones més dignes. És necessari consolidar la crítica bolxevic a les files del Partit i, junt a ella, també l’autocrítica. La crítica bolxevic ha d’ésser practicada firmament en particular de baix a dalt, sense preocupar-se en absolut per si el criticat és una personalitat important del Partit o del Poder. La crítica i l’autocrítica bolxevics en el Partit no poden sofrir condicionaments ni limitacions. La crítica ha de ser severa contra tothom qui cometi errors, independentment de si és gran o petit, antic o nou en el Partit, però ha de ser particularment severa contra el que, exercint funcions de responsabilitat i sent un membre antic del Partit, continuï cometent errors. També l’autocrítica ha de ser oberta i sincera, però no hem d’oblidar que l’autocrítica constitueix només el primer pas, i que la vida i la realitat han de confirmar si verdaderament l’autocrítica ha estat sincera o si s’assembla a la confessió davant el cura.

Font: Enver Hoxha, «Informe davant el II Congrés del PTA», 1952; Obres Escollides, Volum II, pàg. 235; Editorial 8 Nëntori, Institut d’Estudis Marxista-Leninistes adjunt al CC del PTA, Tirana, 1975.

Salutacions.

Reflexió Marxista-Leninista.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s