Què és el leninisme?

Els fonaments del leninisme

Iósif Stalin

1924

10247230_818522974842606_1479902920681942379_n

Què és el leninisme?

Uns diuen que el leninisme és l’aplicació del marxisme a les condicions peculiars de la situació russa. Aquesta definició conté una part de veritat, però s’allunya molt de tenir-la tota. En efecte, Lenin va aplicar el marxisme a la realitat de Rússia i el va aplicar magistralment. Però, si el leninisme no fos més que l’aplicació del marxisme a la situació peculiar de Rússia, el leninisme seria un fenomen pura i exclusivament nacional, pura i exclusivament rus. No obstant això, sabem que el leninisme és un fenomen internacional, que té arrels en tot el desenvolupament internacional, i no un fenomen exclusivament rus. Per això, entenc que aquesta definició peca d’unilateral.

Altres diuen que el leninisme és la resurrecció dels elements revolucionaris del marxisme de la dècada del 40 del segle passat, a diferència del marxisme dels anys posteriors, que, segons ells, es va fer moderat i va deixar de ser revolucionari. Si ometem aquesta divisió nècia i vulgar de la doctrina de Marx en dues parts, una revolucionària i una altra moderada, s’ha de reconèixer que inclús aquesta definició, íntegrament defectuosa i insatisfactòria, té alguna part de veritat. Aquesta part de veritat consisteix en el fet que Lenin va ressuscitar, efectivament, el contingut revolucionari del marxisme, enterrat pels oportunistes de la II Internacional. La veritat sencera del leninisme és que no només va fer renéixer el marxisme, sinó que va donar un pas endavant, prosseguint el desenvolupament del marxisme sota les noves condicions del capitalisme i de la lluita de classe del proletariat

Què és, doncs, al cap i a la fi, el leninisme? El leninisme és el marxisme de l’època de l’imperialisme i de la revolució proletària. O, més exactament: el leninisme és la teoria i la tàctica de la revolució proletària, en general; la teoria i la tàctica de la dictadura del proletariat, en particular. Marx i Engels van actuar en el període pre-revolucionari (ens referim a la revolució proletària), quan encara no hi havia un imperialisme desenvolupat, en un període de preparació dels proletaris per la revolució, en el període en què la revolució proletària no era encara directa i pràcticament inevitable. En canvi, Lenin, deixeble de Marx i Engels, va actuar en el període de l’imperialisme desenvolupat, en el període en què es desplega la revolució proletària, quan la revolució proletària ha triomfat ja en un país, ha destruït la democràcia burgesa i ha inaugurat l’era de la democràcia proletària, l’era dels Soviets. Per això, el leninisme és el desenvolupament del marxisme.

S’acostuma a destacar el caràcter extraordinàriament combatiu i extraordinàriament revolucionari del leninisme. Això és molt cert. Però, aquesta particularitat del leninisme es deu a dues causes: en primer lloc, al fet que el leninisme va brotar de les entranyes de la revolució proletària, el segell de la qual no pot menys que ostentar; en segon lloc, al fet que es va desenvolupar i es va enfortir en les batalles contra l’oportunisme de la II Internacional; combatre’l ha estat i segueix sent una premissa necessària per lluitar amb èxit contra el capitalisme. No s’ha d’oblidar que entre Marx i Engels, d’una part, i Lenin, d’altra, hi ha tot un període de domini indivís de l’oportunisme de la II Internacional, la lluita implacable contra el qual no podia menys que ser una de les tasques més importants del leninisme.

Font: Iósif Stalin, «Els fonaments del leninisme», 1924; pàg. 26, Obres, Volum V; Edició Llengües estrangeres, Moscou, 1953; http://www.marxists.org/espanol/stalin/1920s/fundam/

Salutacions.

Reflexió Marxista-Leninista.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s