Sobre el desenvolupament del coneixement i la teoria revolucionària

A continuació, s’adjunta un fragment del text «Sobre la pràctica» de Mao Tse-Tung, escrit el juliol de 1937 per combatre les posicions dogmàtiques i subjectivistes en el Partit Comunista de Xina. En ell s’expressen els punts bàsics de la teoria marxista del materialisme dialèctic, posant èmfasis en la capacitat de desenvolupament del coneixement, de la teoria, al llarg del transcurs de la pràctica i l’experimentació amb ella. En concret, la teoria revolucionària, que no només especula sobre la interpretació teòrica del món sinó que serveix per a la seva transformació, no és preexistent a la pràctica, sinó que s’enriqueix amb ella, es desenvolupa d’acord a les conclusions que la pràctica pot oferir i, per tant, a base de cicles en ascensió, eleva i poleix el seu contingut. Tenir clar aquestes tesis fonamentals és clau per enfocar correctament la qüestió de la reconstitució ideològica-política del comunisme, abandonant les posicions dogmàtiques —a les quals es referia el mateix Mao— que s’aferren a una teoria inamovible, acabada, rígida, aïllada de les experiències pràctiques i de les conclusions que aquestes poden oferir per millorar la teoria revolucionària tot superant les seves limitacions. Perquè, com deia Lenin, «no considerem en absolut que la teoria de Marx sigui alguna cosa acabada o intangible; pel contrari, estem persuadits que aquesta teoria ha col·locat les pedres angulars de la ciència que els socialistes han d’impulsar en tots els sentits si no volen ressagar-se de la vida»[1].


Sobre la pràctica

Mao Tse-Tung

Juliol de 1937

Mao Zedong o Mao Tse Tung en escritorio escribiendoPel marxisme, la teoria és important, i la seva importància està plenament expressada en la següent frase de Lenin: «sense teoria revolucionària, no pot haver tampoc moviment revolucionari». Però, el marxisme subratlla la importància de la teoria concreta i únicament perquè ella pot servir de guia per l’acció. Si tenim una teoria justa, però ens acontentem amb fer d’ella un tema de conversació i la deixem arxivada enlloc de posar-la a la pràctica, tal teoria, per bona que sigui, mancarà de significació. El coneixement comença per la pràctica, i tot coneixement teòric, adquirit a través de la pràctica, ha de tornar a ella. La funció activa del coneixement no solament es manifesta en el salt actiu del coneixement sensorial al racional, sinó que també, el que és més important, ha de manifestar-se en el salt del coneixement racional a la pràctica revolucionària. El coneixement que assoleix les lleis del món s’ha de dirigir de nou a la pràctica transformadora del món, s’ha d’aplicar novament a la pràctica de la producció, a la pràctica de la lluita de classes revolucionària i de la lluita nacional revolucionària, així com a la pràctica de l’experimentació científica. Aquest és el procés de comprovació i desenvolupament de la teoria, la continuació del procés global del coneixement.

Descobrir la veritat a través de la pràctica i, novament a través de la pràctica, comprovar-la i desenvolupar-la. Partir del coneixement sensorial i desenvolupar-lo activament convertint-lo en coneixement racional; llavors, partir del coneixement racional i guiar activament la pràctica revolucionària per transformar el món subjectiu i el món objectiu. Practicar, conèixer, practicar una altra vegada i conèixer de nou. Aquesta forma es repeteix en infinits cicles i, amb cada cicle, el contingut de la pràctica i del coneixement s’eleva a un nivell més alt. Aquesta és, en el seu conjunt, la teoria materialista dialèctica del coneixement, i aquesta és la teoria materialista dialèctica de la unitat entre el saber i el fer.

Font: Mao Tse-Tung, «Sobre la pràctica», juliol de 1937; Obres Escollides, Volum I, pàg. 156-157-158-159; Edició Llengües Estrangeres, Pequín, 1972; https://www.marxists.org/espanol/mao/escritos/OP37s.html

Salutacions.

Reflexió Marxista-Leninista.


[1]. V. I. Lenin, «El nostre programa», octubre de 1899; Obres, Volum I, pàg. 189; Edició Progreso, Moscou, 1973; https://www.marxists.org/espanol/lenin/obras/1890s/1899np.htm

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s